Als gevolg van de beperkingen door het coronavirus is de lezing van Gerard Strijards afgelast. Later dit jaar onderzoeken we de mogelijkheid de lezing op een ander moment in te plannen.

Lezing door prof. mr. dr. Strijards over de opvang en repatriëring van o.a. vluchtelingen, krijgsgevangenen en collaborateurs in het Veemgebouw.

 

In het kader van 75 jaar bevrijding geeft professor Strijards op zondagmiddag 26 april een lezing over dit onderwerp in het kerktrefcentrum van de Petruskerk. Aanvang 14.30 uur


Gerard Strijards is hoogleraar internationaal recht aan diverse instellingen en heeft ruime rechterlijke ervaring in het volkerenrecht, inzonderheid het internationaal humanitair recht.

Op Strijp S, ook wel de ‘Verboden Stad’ genoemd en eigendom van de firma Philips, wordt in 1942 het ‘Veemgebouw’ opgeleverd, een hypermodern gebouw, naar de maatstaven van toen, en een van de vele gebouwen op het complex. Het heeft een laadperron waar een railverbinding heen loopt. De oplevering van het veemgebouw trekt de aandacht van ‘Reichskommissar’ dr. Arthur Seysz-Inquart, een hooggeplaatst figuur binnen de Duitse bezettingsmacht. Omdat er in Sovjet-Rusland als gevolg van de Duitse inval hele volksverhuizingen plaatsvinden in o.a. Oekraïne en Georgië, en Hitler met het plan rondloopt om over te gaan tot kolonisatie van dit gebied, ontstaat het plan om stamverwante Nederlanders te laten verhuizen naar het ‘Oostland’, Oekraïne dus. De oorspronkelijke bewoners moeten naar de ‘Lage Landen’ getransporteerd worden. Onder hen zijn veel mensen die de Duitsers als hun bevrijders zien en best graag met hen willen samenwerken om daarmee gevrijwaard te worden van de Stalinistische terreur. Seysz-Inquart krijgt de opdracht om een geschikt onderkomen te vinden en zijn oog valt op het Veemgebouw in Eindhoven; hij bepaalt dat de ‘Verboden Stad’ Duits gebied wordt met Duits oorlogsrecht. Als Eindhoven in 1944 bevrijd wordt, is de Verboden Stad intussen deels ontruimd. De geallieerde opperbevelhebber Eisenhower ziet ook wel wat in dit grote complex met zijn uitstekende logistieke faciliteiten. Het is een goed transitpunt voor de doorvoer van honderdduizenden ontheemden uit Centraal Europa. De Verboden Stad begint uit te puilen. Er ontstaat grote wanorde en er breken ziektes uit. Wat moet er met deze mensen gebeuren? Hoe moeten oorlogsmisdadigers, meestal documentloos, opgespoord worden? Heeft het regime waaraan deze ongenode gasten onderworpen worden wel een rechtskundige grondslag? Wat is de bemoeienis van de Nederlandse regering in Londen? Waarom is er zoveel vrees dat de communisten in Nederland de macht zouden kunnen grijpen? Wat komt er van de zuivering en bestraffing van de mensen die in de bezettingsjaren ‘fout’ waren geweest terecht? Veel vragen die resten…!