De eerste poging tot het bouwen van de kerktoren, eindigde in rampspoed toen deze originele toren in 1875 onder zijn eigen gewicht bezweek.  

In het restant van de oude toren vinden we al sinds jaar en dag het orgel. De eikenhouten orgelkast dateert uit 1898 en is een mooi voorbeeld van neogotiek.

Het orgel zelf is gebouwd in 1896 door de firma Walcker uit Ludwigsburg. Het omvat 21 registers verdeeld over 2 klavieren en pedaal, ingericht volgens het pneumatisch systeem.

In 1955 is het gehele orgel gerestaureerd door de firma Adema-Schreurs uit Amsterdam. Het orgel werd toen ook uitgebreid tot 29 registers en de tractuur werd elektrisch uitgevoerd. Het huidige orgel telt ongeveer 1.500 pijpen.

Ook eind jaren tachtig en begin jaren negentig was een volledige restauratie noodzakelijk. Ter gelegenheid daarvan is door Dr. Ton van Eck een boekje met de historie van de orgels in de Petruskerk uitgebracht. Dit boekje is in zijn geheel na te lezen op onderstaande afbeelding te klikken.

Klik op de afbeelding voor de volledige PDF.

De laatste jaren wordt het orgel actief onderhouden door de twee enthousiaste vrijwilligers Ger Vos en Gerrit van der Waal (beiden actief binnen Stichting Orgelbehoud – https://orgelbehoud.nl/).

In onderstaande galerij treft u een aantal recente foto’s van het orgel aan.

Beluister hier een korte impressie van de klank van het orgel (bespeeld door Gerrit van der Waal).

 

Getuige?

Heeft u nog interessante foto’s in uw bezit of kent u een leuke anekdote met betrekking tot het kerkorgel van de Petruskerk en zou u dit graag met ons delen, neem dan a.u.b. contact met ons op via info@vriendensintpetrus.nl of via 040-2697561.